Sistemele de panouri solare

Principiul de functionare al panourilor solare este simplu.Fiecare celula a panoului solar este constituita din materiale semiconductoare, deseori siliciu, care absorb cat mai bine lumina solara si o transforma in energie electrica.O singura celula nu poate asigura energia electrica necesara , dar un grup de celule, dispuse in serie pot genera necesarul de energie electrica. Sistemele de panouri solare  pot produce, in conditii ideale de insorire, destula energie pentru aparatele electrice din casa, lumini, incalzirea si racirea casei.

Desi piata panourilor solare este in plina dezvoltare si ascensiune, multi dintre noi inca percep gresit casele care folosesc energie de la astfel de panouri. Multi sunt de parere ca astfel de panouri nu fac fata unui consum modern, care presupune existenta televizoarelor cu plasma, a mai multor frigidere sau aparate electrocasnice, iar aceasta idee este complet gresita.

Orice casa poate avea posibilitatea de a fi alimentata de la acest gen de energie, nu este obligatoriu sa aveti o cabana situata undeva in salbaticie, la zeci de kilometrii fata de orice asezare ca sa luati in considerare un astfel de sistem . In acelasi timp, datorita evolutiei pietei si a tehnologiei, instalarea panourilor solare devine mai putin costisitoare si mult mai eficienta. Vechile modele de panouri solare greoaie, inestetice sunt acum inlocuite cu noi tehnologii care au capacitatea de a transforma mai multa energie intr-un spatiu mai mic, astfel miscorand suprafata necesara de panouri cat si grosimea lor.

Desi numarul caselor care folosesc in totalitate acest tip de energie este inca mic, se observa o crestere a numarului caselor care folosesc o solutie mixta, de energie traditionala , combinata cu energie solara. Aceste case reusesc sa isi scada considerabil costurile la energie electrica, fara a face sacrificii in ceea ce priveste utilizarea.

In multe din tarile europene, instalarea unui sistem de panouri solare se poate face pe baza unor fonduri venite de la stat, in urma unor programe de mediu. In Romania, din anul 2010  a luat nastere programul „ Casa verde”, sustinut de Ministerul Mediului. Acest program, finanţat prin Fondul pentru mediu, prevede subvenţionarea cu 6.000-8.000 de lei la achiziţia şi montajul unei centrale pe peleţi, panouri solare sau pompe de căldură.

Conform Ghidului de finantare a Programului „Criterii de eligibilitate a solicitantului

(1) Este considerat eligibil solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) este persoană fizică şi îşi are domiciliul pe teritoriul României;

b) este proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul; imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;

c) nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare;

d) în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a încălcat dispoziţiile legale privind

protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

(2) Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai

multe construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru mai mult de două unităţi individuale, apartamente – locuinţe, aflate în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.

ART. 10

Criterii de eligibilitate a proiectului

Este eligibil proiectul care îndeplineşte cumulativ următoarele criterii:

a) respectă prevederile naţionale şi comunitare privind protecţia mediului;

b) proiectul vizează realizarea unei instalaţii conform cu scopul programului şi cu prevederile

prezentului ghid.

ART. 11

Categorii de cheltuieli eligibile

(1) Sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate pentru:

a) achiziţia de instalaţii pentru producerea de energie termică, inclusiv instalaţii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie regenerabilă;

b) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, efectuarea, verificarea probelor şi

încercărilor;

c) taxa pe valoarea adăugată (TVA).

(2) Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare

nerambursabilă.”

Detalii privind  programul „Casa Verde” puteti gasi pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor http://mmediu.ro/casa_verde.htm sau in cadrul Ghidului de Finantare a Programului http://www.afm.ro/

In momentul de fata, in Romania exista o serie de firme specializate in montarea sistemelor de panouri solare.Aceste firme sunt la curent atat cu noile tehnologii cat si cu legislatia in vigoare legata de sistemele de panouri solare si ofera o serie de pachete promotionale.Multe din aceste firme au o arie larga de acoperire pentru service, ofera varianta facilitarii unui credit pe termen scurt si ofera o gama larga de informatii tehnice despre sistem, sau informatii legate de dosarul de finantare de la stat.

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*