Sisteme de climatizare geotermale

Sa clarificam intai ce reprezinta energia geotermala si de ce este o sursa foarte buna de caldura.

Energia geotermala este , asa cum ii spune si denumirea, acel tip de energie care provine din caldura pamantului. Pamantul inmagazineaza aproximativ 47% din caldura provenita de la soare, iar sistemele geotermale nu fac decat sa transforme aceasta caldura provenita din pamant, in caldura necesara locuintelor pe timp de iarna si nu numai. Aceste sisteme nu au nevoie decat de o mica cantitate de energie electrica pentru a concentra ceea ce natura ne pune la dispozitie.

Eficienta extraordinara si faptul ca sunt investitii excelente pe termen lung plaseaza sistemele geotermale pe primul loc in cadrul tehnologiilor de climatizare.

In acelasi timp, aceste sisteme ofera si o gama larga de solutii de folosire, putand sa fie folosite atat la locuinte mono sau multi familiale dar si la functiuni mai complexe : hoteluri, centre comerciale, cladiri de birouri, etc.

Principiul de functionare este extrem de simplu. Diferit de sistemele clasice unde se produce energie prin ardere de combustili fosili, la sistemele geotermale nu este necesara combustia chimica, ci numai un sistem de tevi de plastic ingropate prin care circula un lichid fomat dintr-un amestec de apa si antigel. Pe timp de iarna acest lichid absoarbe caldura pamantului si o transporta in cladirea in care este nevoie de aceasta cladura. In interiorul cladirii, pompele de cladura concetreaza aceasta caldura si apoi o distribuie la o temperature mai mare.

Sistemele geotermale nu sunt insa utile numai iarna. Vara ,aceste sisteme functioneaza invers. In loc sa introduca aer rece in cladire, acest tip de sistem functioneaza pe principiul firgiderului si extrage aerul cald din cladire.

Acest tip de sistem de climatizare are o serie de avantaje:

-         Circuit simplu, din tevi de polietilena cu o durata de viata estimata  de 100 de ani, deci odata instalat, acest sistem nu are nevoie de intrerinere

-         Sistemele geotermale pot incalzi sau raci zone diferite prin sistemul de pompe integrate si astfel se obtine o climatizare foarte precisa.

-         Datorita modului de functionare bazat numai pe schimbul de energie cu pamantul si neavand alta influenta asupra mediului, aceste sisteme sunt perfecte pentru conservarea mediului.

-         Au o eficienta crescuta la cele mai mici preturi de operare existente in categoria sistemelor de climatizare. Folosirea solului, care atenueaza variatiile de temperature fac ca pompele de caldura sa fie mai eficiente

-          Faptul ca nu folosesc nici un fel de flacara deschisa reduce substantial pericolul de explozie, ceea ce le face mai sigure fata de sistemele clasice.

-         Sunt silentioase si nu ocupa mult spatiu

-         Asigura o calitate crescuta a aerului din interiorul cladirii

 Sistemele geotermale pot fi de mai multe tipuri in functie de modalitatea de exploatare a sursei de caldura : verticale, cu sistemul de tevi dispuse vertical, pe o suprafata mica de teren, dar la costuri mai mari datorita sapaturii si orizontal, la preturi mai mici, dar la o suprafata de teren mai mare si la o temperature variabila a sursei de cladura.

Indiferent de sistemul ales de dumnevoastra, aceste sisteme sunt extrem de utile si va ajuta sa economisiti multi bani, oferind totusi o eficienta mare la capitolul incalzire si racire a casei dumnevoastra.

 

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*