Programul Prima Casa

Programul “ Prima Casa” a fost aprobat in anul 2009 printr-o ordonanta de urgent si a fost modificat dealungul anilor : in anul 2010, cand si-a schimbat si numele in Prima Casa 2 si in anul 2011 cand a devenit Prima Casa 3.In  luna mai 2011 au fost publicate in Monitorul Ofecial normele de aplicare a programului Prima Casa 4.

Creditul Prima Casa se poate acorda persoanelor fizice care nu detin in proprietate exclusiva sau cu sotia sau sotul, nici o locuinta, indiferent cum a fost dobandita sau momentul cand a fost dobandita.

Creditul se acorda persoanelor care doresc sa dobandeasca o casa. Primul pas care trebuie sa fie facut este un drum pana la banca, indifferent daca ati gasit sau nu o locuinta, sau doar vreti o informative. Majoritatea bancilor care participa la program au consilieri care va pot da detalii legate de credit, de posibilitatile pe care le aveti, de ofertele de pe piata.

Conform statisticilor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, garantiile pentru programul Prima Casa au fost acordate astfel :

- Prima Casa 1 – un numar de 18.554 garantii, cu o valoare medie a garantiei de 41.651 euro, in valoare totala de 771,4 milioane euro;

- Prima Casa 2 – un numar de 16.414 garantii, cu o valoare medie a garantiei de 40.143 euro, in valoare totala de 658,9 milioane euro;

- Prima Casa 3 – un numar de solicitari primite pana la data de 21 Martie 2011 de

2.664 garantii, cu o valoare medie a garantiei de 38.346 euro, in valoare totala de 101,5 milioane euro, reprezentand un consum al plafonului total acordat de 50,7%..

Din aceste fonduri, cele mai multe (peste 50%) din fonduri au fost folosite pentru locuinte cu doua camere.

In cadrul programului Prima casă 4 pot fi achiziţionate:

1. locuinţe finalizate, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite şi date în exploatare prin programele derulate de A.N.L.

2. locuinţe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie, destinate achiziţionării după finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de A.N.L.

3. locuinţe noi, destinate achiziţionării după finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de A.N.L.

Prima Casă 4 oferă ocazia de a vă construiţi propria casă. Este vorba despre:

1. locuinţe care urmează să se construiască de către beneficiari individuali, inclusiv cele care se construiesc prin programele derulate de A.N.L.

2. locuinţe care urmează să se construiască prin asociaţii fără personalitate juridică constituite de minimum doi beneficiari. Condiţia obligatorie este că măcar unul dintre ei să fie proprietarul terenului pe care se construieşte locuinţa colectivă.

In cazul programului Prima Casa 4, BNR incurajeaza creditarea in lei, pentru a permite celor care doresc o casa sa aiba mai multa stabilitate prin plata in moneda in care au si veniturile.

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*