Fundatia casei- Ce este bine sa stim

Turnarea fundatiai casei este primul pas esential in ridicarea constructiei. Chiar daca ati angajat o echipa calificata de muncitori pentru ridicarea casei este bine sa stiti cateva aspect legate de fundatie.

In primul rand sa clarificam ce este fundatia. Fundatia este acea parte a casei care sta in contact direct cu solul.Rolul ei este de a sustine greutatea casei si de a transmite incarcarile mai departe in pamant. Datorita rolului important pe care il are fundatia casei, aceasta trebuie sa fie mereu uscata, sa nu aiba infiltratii, sa fie bine hidroizolata.

Inainte de a vorbi despre fundatia propriu zisa trebuie sa vorbim despre un aspect important, acela al terenului pe care se toarna fundatia.

Terenul de fundare este volumul de pamant care resimte influenta constructiei si in care pot avea loc fenomene care sa afecteze constructia. Inainte de a ne apuca de o casa este necesar sa cunoastem  conditiile din teren, natura, stratificatia terenului, caracteristicile fizico-mecanice ale straturilor din teren si evolutia lor in timp. Un alt aspect important in ceea ce priveste terenul este dat de stabilirea caracteristicilor hidrogeologice ale terenului, adica nivelul panzei freatice si variatia sezoniera a lui, cat si caracteristicile hidrologice, adica nivelul apelor de suprafata, ce posibilitati de inundatii sunt. Toate aceste date reies dintr-un studiu geotehnic, facut de un specialist, in urma unuia sau mai multor foraje.

Conditiile de executie ale infrastructurii sunt un alt factor determinant in stabilirea solutiei de fundare. Existenta in imediata vecinatate a altor constructii care pot afecta lucrarile noi sau prezenta retelelor de gaze, energie electrica sau apa-canal sunt elemente de care se ia seama in stabilirea solutiei.

In urma analizei factorilor de mai sus structuristul este cel care determina cum va arata o fundatie corecta a casei. Va sfatuim sa luati in considerare numai sfatul lui si sa nu lasati o astfel de decizie la latitudinea constructorului, chiar daca acesta aduce comentarii legate de o cantitate mai mica de material pe care el , “ din experienta” o considera necesara si deci de preturi mai mici. Nu faceti rabat de la calitate la partea cea mai importanta a casei dumnevoastra, aceea de structura !!!

Vom prezenta in continuare pe scurt , principalii pasi de construire a unei fundatii:

  1. Indepartarea stratului vegetal si nivelarea terenului
  2. Trasarea axelor constructiei si marcarea ( cu var sau cu tarusi metalici sau din lemn si sfoara) santurilor ce urmeaza a fi sapate.
  3. Realizarea sapaturilor manual sau mecanizat. Este de preferat ca ultimii 10-20 cm ai sapaturii sa fie realizati manual chiar inante de turnare . aceste lucru se face pentru a  preveni situatia neplacuta in care, datorita unui timp polios chiar inante de terminarea sapaturii, pe fundul santului sa se formeze noroi care sa se amestece cu betonul si astfel sa il deterioreze. Adancimea fundatiei se determina in functie de nivelul de inghet, in zona Bucuresti, la aproximativ 90 cm adancime .
  4. Se toarna beton simplu in eventualele fundatii izolate
  5. Se monteaza mustatile pentru stalpi. Montarea se va face pe distantieri, prevenind contactul cu pamantul si aparitia ruginii.
  6. 6. Se toarna betonul in blocurile de fundare
  7. 7. Se armeaza centurile de fundare
  8. 8. Se cofreaza centurile de fundare
  9. 9. Se toarna beton in cofraj
  10. 10. Se decofreaza

Este important sa fie mentinut un grad de umezeala al fundatiei, de aceea se uda periodic fundatia. Dupa decofrarea fundatiei se aplica hidroizolatia .

Intre fundatii se pune pamant compactat in vederea realizarii suportului de pardoseala, un strat de rupere al capilaritatii format din pietris, folie, termoizolatie polistiren extrudat si iarasi folie.

Urmeaza armarea pardoseli si trurnarea betonului pentru placa suport de pardoseala. Si aceasta placa va fi udata periodic pentru a evita fisurile de contractie.

 

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*