De ce sa izolam casa?

Izolatia casei este acel element esential care se ia in calcul la analizarea unei cladiri noi. Izolatia trebuie sa fie bine stabilita inca de la inceput deoarece erorile in ceea ce priveste grosimea, imbinarea sau alte detalii sunt greu de rectificat ulterior.

Izolatia unei case este foarte importanta si este utilizata din mai multe motive.

Unul ar fi acela ca, in Romania, exista obligativitate data de lege in ceea ce priveste izolarea unei case, prin intermediul reglementarilor in constructii.

Conform Legii nr.10 din 18 ianuarie 1995 privind sistemul calitatii in constructii “Calitatea constructiilor este rezultanta totalitatii performantelor de comportare a acestora in exploatare, in scopul satisfacerii, pe intreaga durata de existenta, a exigentelor utilizatorilor si colectivitatilor. Exigentele privind calitatea instalatiilor si a echipamentelor tehnologice de productie se stabilesc si se realizeaza pe baza de reglementari specifice fiecarui domeniu de activitate (..)

Pentru obtinerea unor constructii de calitate corespunzatoare sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte:

a) rezistenta si stabilitate;

b) siguranta in exploatare;

c) siguranta la foc;

d) igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului;

e) izolatie termica, hidrofuga si economie de energie;

f) protectie impotriva zgomotului”

In acelasi timp izolarea casei va ajuta pe dumnevoastra ca si beneficiar direct, dar si intreg mediul inconjurator. Izolatia ajuta la reducerea energiei pentru incalzire, iar asta duce la scaderea facturilor la incalzire, la reducerea cheltuielilor in cazul boilerelor, scade emisia de CO2 a centralei, deci pe termen lung ajuta si la protejarea planetei.

Izolarea cu vata mineral are si efect miscorarea zgomotelor exterioare, ceea ce ajuta la sporire calitatii vietii, dar si la protejarea locuintei de pericolul incendiilor.

Toate materialele utilizate la constructia unei case asigura un anumit nivel de izolare termica, insa principalele tipuri de izolatii termice sunt:

Vata minerala de sticla

Vata minerala de sticla este produsul pentru izolatie cel mai folosit din lume. Spre deosebire de alte tipuri de izolatie, vata minerala de sticla ofera atat izolatie termica cat si acustica. Are o buna rezistenta la foc ,vata minerala de sticla nu arde, nu intretine arderea, la temperaturi de peste 2500C avand insa loc o degradare a liantului.

Acest tip de izolatie este folosit la izolarea pardoselilor si planseelor, pereti interior si exterior.

Vata minerala bazaltica

Vata minerala bazaltica are ca principala materie prima roca bazaltica. Roca amestecata cu cocs si calcar, se topeste in cuptoare cupola la temperaturi de circa 1500º C.

Materialul topit este dirijat catre un mecanism cu roti care produce, prin viteza mare de rotatie fibre minerale cu un diametru mediu de 0,005 mm. Acestora li se adauga un liant, iar in cazul produselor hidrofobizate un adaos special, care imbraca fibrele intr-o pelicula hidrofoba.

Produsele din vata minerala bazaltica ofera o mare eficienta termoizolanta si o buna rezistenta la compresiune datorata orientarii fibrelor dupa o structura generala nedirectionala – majoritar orizontale iar restul predominant verticale – ce asigura rigiditatea si stabilitatea dimensionala a materialului.

Aceste tip de izolatie este folosita in cadrul amenajarilor interioare, acoperisurilor-terasa, izolarea pardoselilor si mai ales pereti exterior.

Placi din fibre de lemn

Sistemul de izolaţii termice cu panouri din fibră de lemn îndeplineşte toate cerinţele ecologice, încă de la faza de producere a materiei prime, până la eliminarea sa completă. Reprezintă o alternativă naturală la materialele izolatoare tradiţionale, mai ales în cazul caselor din lemn.

Pe piata exista o gama larga de produse de izolare a casei. Ele trebuiesc raportate la necesitatile fiecaruia si  de aceea va recomandam sa le folositi numai in urma unei analize atente a pietei , dar si la sfatul specialistilor.

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*