De ce e arhitectul important in construirea unei case?

De ce sa aleg sa fac proiectul casei mele cu un arhitect? Daca fac o casa mica, de ce sa mai apelez la un arhitect? De ce sa nu cumpar un proiect gata facut si sa dau mai putin pe proiectare? De ce sa nu construiesc in regie proprie?
Acestea sunt cateva din intrebarile care multi beneficiari le pun atunci cand decid sa construiasca o casa sau nu numai.
Experienta si timpul au demonstrat ca de cele mai multe ori mitul ca o casa construita in aceste conditii este mai ieftina decat una proiectata de un architect este un mit usor de spulberat, timpii de executie au fost mai mari, au aparut o serie de cheltuieli neprevazute si costisitoare sau pur si simplu organizarea spatiului nu a raspuns nevoilor familiei din punct de vedere functional sau chiar estetic.

De ce sa aplam la un architect?
In primul rand, pentru ca in Romania , conform legislatiei in vigoare, eliberarea unei autorizatii de construire pentru orice constructie se face numai prin depunerea unui proiect semnat de un architect.
Un alt motiv in alegerea unui architect este acela ca arhitectul urmeaza un cod deotologic din 2 iulie 2007 care ii impune o serie de obligatii fata de client. Printre aceste obligatii gasim :
Art. 9
Arhitectul are îndatorirea de a trata cu maximă responsabilitate obligaţiile asumate prin contracte.
Art. 44
În îndeplinirea atribuţiilor sale arhitectul este obligat să apere interesele clientului său ca pe cele proprii.
Art. 45
Relaţiile dintre arhitect şi clienţii săi se bazează pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate şi confidenţialitate.
Art. 46
Înainte de a angaja o lucrare, arhitectul are obligaţia să informeze clientul asupra cheltuielilor probabile pe care aceasta le implică.
Art. 51
În relaţiile cu terţii arhitectul va acţiona întotdeauna numai în interesul legitim al clientului şi în concordanţă cu interesul public.
Art. 56
Arhitectul are obligaţia de a-şi informa clientul, în timp util, privitor la orice modificare intervenită în legătură cu prestaţia sa şi care ar putea influenţa calitatea sau costurile investiţiei.
Art. 57
Arhitectul nu poate subcontracta integral o lucrare angajată de el cu scopul de a avea foloase materiale din intermediere. Arhitectul poate subcontracta părţi dintr-o lucrare angajată, cu condiţia ca interesele clientului să nu fie afectate. Încredinţarea acestor părţi se va realiza de către arhitect pe bază de contract.
Art. 58
Arhitectul are dreptul şi obligaţia de a urmări executarea întocmai a lucrărilor proiectate. Neconformitatea acestora cu documentaţia elaborată va fi semnalată clientului şi, după caz, organismelor de control abilitate.
Art. 59
Arhitectul are dreptul şi obligaţia să participe la recepţia lucrărilor sale şi să semneze procesul-verbal de recepţie doar după constatarea îndeplinirii în totalitate a condiţiilor pentru aceasta.
Art. 60
Arhitectul are obligaţia să păstreze şi să arhiveze originalele documentaţiilor elaborate şi să predea clientului copii după acestea, conform contractului.

Dupa cum se poate observa, arhitectul actioneaza spre binele clientului sau!
Arhitectul are experienta si o imagine de ansamblu. Decizia construirii unei case nu este neeparat urmata si de o clarificare complete a spatiilor aferente viitoarei constructii. De cele mai multe ori beneficiarul are o idée legata de spatial in care doreste sa locuiasca dar nu stie sa o transofrme in ceva concret sau se pierde la detalii. De cele mai multe ori arhitectul este profesionistul care te poate ajuta sa iti clarifici ideile si impreuna sa ajungeti la un compromise privind spatiul de locuit, un compromis format din nevoile tale ca si client si sfaturile sale bazate pe experienta, cunoasterea unor norme tehnice si de confort, design si multe altele.
Arhitectul are o imagine de ansamblu si asupra pietei de constructii, a tendintelor din domeniul constructiei de locuite si este cel care este la curent cu ultimele noutati in domeniul conformarii spatiale, materialelor revolutionare care pot sa iti mareasca confortul, etc.
Alegerea unui arhitect poate sa aduca o economie financiara. Un architect are experienta necesara care il ajuta sa inteleaga cat mai bine nevoile beneficiarului, de a le raspunde acestora prin spatii bine organizate din punct de vedere functional si chiar esthetic. O casa bine organizata poate fi mai eficient construita, o casa flexibila ca si compartimentare, in care se pot face usor modificari ulterioare poate sa aduca un plus de valoare investitiei dumnevoastra.
Arhitectul te poate feri de bugete false. Lipsa de experienta, necunoasterea pietei si a preturilor practicate, cheltuielile neprevazute care nu sunt luate in calcul pot duce la crearea unui buget pentru casa ta complet diferit de realitate daca te apuci sa il faci singur.Arhitectul te poate ajuta in realizarea unui buget cat mai realist al unei case, care se calculeaza pe baza unor planuri puse la punct in cele mai mici detalii, in urma unor estimari de material, etc.

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*