Casele de lemn

Casele avand o structura de lemn sunt solutia perfecta pentru cei care isi doresc o locuinta de mici dimensiuni,ieftina, trainica, ecologica si nu in ultimul rand usor de ridicat.

Desi un material putin utilizat la scara larga in tara noastra, lemnul poate sa ofere o serie de avantaje fata de solutiile constructive clasice, din zidarie.

In primul rand, o diferenta intre lemn si zidarie o reprezinta timpii diferiti de ridicare a unei constructii. Structura de lemn se ridica intr-un timp mult mai scurt decat cea de beton si zidarie ceea ce duce la o reducere substantiala a costurilor totale ale unei constructii. Se preconizeaza ca o casa de lemn ajunge sa coste si pana la 30% mai putin decat una din zidarie, iar in zonele montane, unde lemnul are un pret mai mic deoarece nu se plateste foarte mult tranportul, solutia construirii cu lemn este de neegalat. Lemnul este si un material cu o greutate redusa, este usor de fasonat si prelucrat si mai ales este posibila si usoara prelucrarea lui direct pe santier, ceea ce uneori scuteste timpi si costuri legate de prelucrarea lui in fabrica si aducerea pe santier.

O alta caracteristica importanta a lemnului este aceea ca poate fi folosit pentru constructii de gabarite mari si avand forme deosebite, iar interventia ulterioara la constructie este mult simplificata de modurile diverse de prindere a elementelor, cu posibilitatea demontarii sau inlocuirii unei piese sau a intregului ansamblu.

Este de luat in calcul si capacitatea lemnului in timp de a se matura, de a se usca natural si de a deveni un material rezistent si de o duritate crescuta,pe cand zidaria, in timp, ajunge sa aiba probleme de sfarmare.Lemnul este un material durabil. Acest lucru se poate observa foarte usor in casele bunicilor nostrii, unde a bate un cui in stalpul de zeci de ani vechime al casei se dovedeste a fi mai greu decat daca batem acelasi cui in zidaria casei .

Un aspect important il reprezinta si modul in care constrcutiile din lemn se comporta la seismicitate. Lemnul in general este un material cu o elasticitate crescuta fata de alte materiale, la aceasta se adauga si un numar mare de modalitati de prindere a elementelor constructive din lemn, rezultand o constructie cu nivel crescut de elasticitate, care reactioneaza foarte bine in caz de cutremur, chiar si la valori seismice mari.

Desi constructiile din lemn ofera o serie de avantaje,pentru o viata trainica si linistita in casa de lemn, trebuiesc luati in calcul si agetii care pot duce la degradarea lemnului.

Printre acestia se gasesc: umezeala, trebuie inlaturata orice sursa majora de umezeala, deoarece poate avea efecte nedorite pe termen lung asupra lemnului, trebuie asigurata o buna ventilare a constructiei astfel incat zonele umede sa se usuce cat mai repede, elementele de lemn trebuiesc tratate corespunzator standardelor in vigoare; agentii organici: lemnul este un material care poate sa fie atacat de 2 tipuri principale de agenti organic : ciupercile si insectele. Toate elementele din lemn trebuiesc tratate corespunzator impotriva atacului agentilor organic. Un alt agent care duce la degradarea lemnului il reprezinta focul. Lemnul este un material combustibil, de aceea trebuie sa fie bine tratat si ignifugat.

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*