Camera copilului – sfaturi practice

Atunci cand organizati camera copilului trebuie sa luati in considerare mai multe elemente. Camera copilului este probabil cea mai importanta din casa din punct de vedere al confortului si conditiilor de viata, mai ales atunci cand este vorba de un copil mic care isi petrece o mare parte din timp in acest univers.

          Un mediu ambient potrivit asigura un somn linistit, o stare de bine si conditioneaza o buna crestere a copilului dumneavoastra la toate nivelurile.

Trei elemente cheie nu trebuie sa lipseasca din lista dumnevoastra atunci cand sunteti la stadiul de concept al camerei copilului: lumina, temperatura si umiditatea.

Extrem de necesara intr-o buna dezvoltare, lumina solara este un element important in organizarea camerei copilului. Orientarea camerei trebuie sa se faca catre sud sau sud est pentru o cat mai buna luminare naturala.Pentru momentele in care este nevoie si de o lumina artificiala, este necesar sa alegeti o lumina care nu este foarte puternica si de obicei este bine sa optati pentru o lampa cu temporizor,la care sa se poata regla usor intensitatea. Sa nu uitam ca dupa ce copiii cresc un pic aceasta lampa poate sa fie un prieten de nadejde cand apare frica de intuneric.

Alt aspect important este legat de umiditatea din camera copilului. Aceasta trebuie sa fie pastrata intre valori de 60-65%, Pe piata exista o serie intreaga de produse care sa va ajute sa pastrati o buna valoare a umiditatii in camera, de la aparate speciale, la diverse umidificatoare care se ataseaza la calorifer, sursa cea mai mare de aer uscat intr-o camera.           Daca la primele luni din viata in camera trebuie pastrata o temperatura mai mare, de 23-24 de grade, odata cu inaintarea in varsta aceasta temperatura poate sa scada ajungand la 18-20 grade.

Unul din cele mai importante aspecte in amenajarea camerei copilului este culoarea. Alegerea unei palete coloristice pentru aceasta camera este foarte  importanta si de aceea trebuie facuta cu mare grija. Nu alegeti culori care va plac dumneavoastra in mod deosebit fara a lua in calcul daca acestea sunt odihnitoare pentru copilul dumneavoastra.

Culorile calde cum ar fi rosu, portocaliul si galbenul dau sentimente de relaxare si confort. In acelasi timp, nunatele lor aprinse pot fi stimulatori si producatori de mari cantitati de energie, ceea ce nu este un locru bun pentru un copil care doreste sa doarma.

Culorile reci , cum ar fi verdele si albastrul,in schimb, pot fi folosite in nuantele lor mai tari pentru a da camerei iluzia de spatialitate si aerisire si dau un sentiment de calm si liniste. Atentie insa la nuantele reci mai inchise, care pot aduce aparitia depresiilor, acestea este bine sa fie folosite impreuna cu alte nuante. Albastrul este culoarea care ajuta la incetinirea sistemului nervos si astfel ofera copilului posibilitatea unui somn profund si linistit.

Culorile neutre cum ar fi maro, bej, alb , crem sunt cele mai potrivite pentru camera copiluluil, dau un sentiment de relaxare si caldura, de armonie.

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*