Avantajele caselor mici

Cu totii ne dorim ca si casa noastra sa fie pentru noi un adevarat camin. Momentul alegerii casei in care locuiti este de cele mai multe ori unul dintre cele mai dificile momente deoarece trebuie sa luati in considerare o serie  de factori.
Recomandarea noastra este ca alegerea casei dumneavoastra sa nu se faca numai din motive subiective sau din cauza unui buget pe care il aveti la un moment dat ci sa fie rezultatul unei intregi serii de elemente care sunt luate in calcul. Discutia cu un arhitect va poate clarifica foarte usor aceste elemente.
In primul rand, este indiscutabil ca o casa , chiar daca este un proiect de casa mica, prezinta o serie de avantaje fata de un apartament, fie el situat si intr-un complex rezidential nou. Casa, orice dimensiune are ea, iti ofera autonomie, nu auzi vecinii cum se cearta sau isi pun un nou tablou in perete, casa poate sa fie oricand modificata mult mai usor decat un apartament, fie ca darami un perete sau ii mai adaugi chiar si un nivel, poti face aceastea fara acordul obligatoriu al vecinilor si fara sa iei in calcul timpii de liniste din bloc. Toate  acestea fara sa luam in considerare ca o casa, indiferent cat de mica , este insotita de o gradina care ii ofera un plus de valoare, fie si o gradina de mici dimensiuni. Aici iti poti organiza un mic colt in care sa bei cafeaua de dimineata linistit si fara sa te preocupe ca te vad vecinii in pijama.
In viitor notiunea de proiecte case mici va fi din ce in ce mai des intalnita odata ce  tendinta in crestere a populatiei este de a se “elibera” din apartamentele de bloc si de a se muta la casa, chiar daca locatia casei este undeva in afara orasului, unde este mai multa liniste. In acelasi timp se mai dezvolta si ideea ca a locui intr-o casa mica nu presupune neeparat a locui intr-o cutie de carton. Trebuie inlocuita gandirea cum ca o casa mare este mai bine, de cele mai multe ori o casa mai mare aduce si mai multe probleme de intretinere.
Un mare avantaj al caselor mici este legat de costuri. Cand vorbim de costuri scazute la casele mici, ne referim atat la etapa de constructie a casei, dar mai ales si la etapele care urmeaza: cea de decorare si de ce nu, etapa cea mai lunga din viata unei case, etapa de intretinere a casei.
O casa mica inseamna in primul rand si o casa mai ieftina, dar nu obligatoriu. Desi o casa mica are o suprafata mult mai mica de construit, deci intra mai putine materiale la constructia sa, pot aparea o serie de probleme care sa ii mareasca costurile. Ca o casa mica sa fie si o casa ieftina trebuie sa aiba o buna organizare functionala, sa aiba spatiile bine gandite astfel incat sa raspunda cat mai bine necesitatilor familiei tale. Spatiile pierdute intr-o casa mica pot fi o sursa de probleme. O mare atentie trebuie data si teraselor.Acestea sunt o parte importanta in conformarea spatiala a casei tale, mai ales daca este vorba de un proiect de casa mica, unde accentul se pune si pe trecerea indoor – outdoor si sunt si elemente importante de design al casei tale. Desi acestea par atractive la pret, avand preturi de proiectare reduse, ele pot fi o sursa de  cheltuieli neprevazute datorita faptului ca de cele mai multe ori beneficiarul nu constientizeaza ca aceste terase inglobeaza si ele destul de multe materiale : beton, armatura, etc.
In ceea ce priveste decorarea, casa mica este mult mai usor de decorat, in ea intra mai putina mobila, costurile decoratiunilor sunt mai mici doarece sunt in numar mai mic. Degeaba ridici o casa mare, daca faci compromisuri  la decorarea ei sau la finisaje. O casa de mici dimensiuni este usor de decorat si finisat , poti investi mai mult in calitatea decoratiunilor din casa ta decat in cantitatea lor.
Costurile care nu se vad de la faza de proiect al casei mici sunt costurile intretinerii, care, in timp sunt mult mai scazute decat la o casa de mari dimensiuni. Pornind de la calcule simple legate de suprafata de parchet care trebuie curatata si cantitatea de solutie de geamuri necesara pentru toata casa si ajungand pana la costurile legate de incalzirea casei sau alte utilitati. Casele mici consuma mai putina energie decat cele mari, sunt surse mult mai mici de poluare si pot respecta mai usor reglementarile de protectia  mediului  din vigoare.
Intelegerea avantajelor unei case mici face ca alegerea unui proiect de casa mica sa nu inseamne ca faci un sacrificiu, ci reusesti sa treci peste ideile preconcepute ca un spatiu mic nu poate sa fie si un spatiu confortabil
Sa nu uitam , casa de mici dimensiuni are un mai mare grad de intimitate , ceea ce poate duce la o crestere a relatiilor familiale. Spatiile casei sunt folosite mai mult in comun, te poti bucura cu intreaga familie de ele.
Chiar daca alegeti un proiect de casa mica sau nu, este de recomandat totusi sa adaptati casa la nevoile familiei, iar arhitectul este profesionistul care va poate ajuta sa gasiti solutia cea mai buna pentru dumneavoastra si intreaga familie.

 

 

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*