Amenajarea gradinii

In sfarsit a venit si vremea sa aruncam hainele groase de iarna, sa iesim din casa si sa incepem sa ne bucuram de natura. Primavara nu aduce numai temperaturi mai crescute , ci si un adevarat spectacol al regenerarii naturii. Este momentul perfect de a te ocupa de gradina ta.

Gradina constituie un element esential in aspectul integral exterior al casei tale. Este elementul care poate sa ajute la cresterea valorii unei proprietati.

Peste tot pe glob gradina reprezinta un punct de interes major al celor care se ocupa de piata imobiliara. Acestia sunt primii care inteleg importanta unei gradini pentru o proprietate si cat de important e sa ai o gradina bine amenajata ca sa poti vinde o casa. Cum prima impresie tot timpul conteaza, iar gradina este cadrul in care sta casa dumnevoastra, trebuie sa avem grija sa investim in ea.

Fie ca este organizata intr-un stil minimalist sau abunda de tipuri de verdeata o gradina de succes este cea care reuseste sa se armonizeze cu mediul inconjurator, cu locuinta si cladirile invecinate si , mai ales, cu oamenii care o folosesc.

In domeniul designului de gradini, modelele sunt diferite de la an la an. Indiferent de modul in care este amenajata o gradina, 2 mari stiluri stau la baza constituirii modelelor de gradina: stilul formal, reprezentat de gradina frantuzeasca si stilul informal, reprezentat de gradina englezeasca.

Stilul formal.

La baza acestui stil stau planificari bine puse la punct ale gradinii, riguros analizate si construite.Predomina folosirea gardului viu, avand diferite forme, amplasat in locuri precise si completat cu alei amplasate dupa reguli stricte de simetrie, cu fantani si statui de gradina. In amplasarea si folosirea tipurilor de plante, in aceasta gradina primeaza aspectul estetic.Plantele sunt amplasate in straturi de forme regulate, dreptunghiulare sau rotunde, la fel aleile au forme convergente si sunt completate de gazon bine intretinut.

Gradina formala necesita un efort considerabil in intretinere, gazonul trebuie intretinut continuu, florile sunt aranjate periodic, iar cel putin de 2 ori pe an plantele sunt complet schimbate.

Acest tip de gradina , de obicei,se potriveste la proprietatile cu o curte de mari dimensiuni, dar poate fi folosita si cu succes la terenuri mai mici, daca elementele sunt bine alese si raportate la scara intregii proprietati. Desi necesita un volum mai mare de munca de intretinere, gradina formala poate oferi un grad mare de satisfactie vizuala, duce la ideea de ordine, curatenie.

Stilul informal

Acest tip de gradina se caracterizeaza prin faptul ca tinde sa evolueze intr-o gradina salbatica, aparent fara nici o regula prestabilita. Daca nu sunteti mari iubitori de gradinarit si nu va permiteti sa angajati un gradinar, acest tip de gradina este perfect pentru dumneavoastra deoarece acest tip de gradina nu este pretentioasa, nu necesita un program riguros de udare.

Daca nu sunteti mari iubitori de plante , puteti alege pentru o gradina in stil minimalist, cu putine tufisuri, dar cu mari suprafete de gazon. Este usor de intretinut, simpla, dar de efect prin suprafata mare de verde. Pentru a avea o peluza frumoasa, verde, de calitate buna prin iarba ei deasa este necesar sa instalati un sistem de irigatii automat. Acesta va fi amplasat in santuri care apoi sunt acoperite cu gazon, disparand complet in iarba, invizibile pentru ochi. Un astfel de sistem ajuta, pe parcursul anilor, la economisrea timpului, energiei si, nu in ultimul rand, a banilor.

Gazonul poate fi plantat, prin seminte cumparate de la orice magazin de specialitate sau, daca doriti sa obtineti instantaneu un gazon verde, puteti opta pentru rulourile de gazon. Desi pare usor de realizat, sunt anumite puncte care necesita mare atentie – foarte importante sunt: pregatirea pamantului inaintea instalarii rulourilor de gazon, intinderea corecta, tavalugirea, fertilizarea si udarea corecta a acestora. Un mic sfat, rulourile de gazon de calitate superioara au circa 3 cm grosime de pamant si radacina, lucru care este important la inradacinare. Un astfel de rulou de gazon se inradacineaza in circa 7-14 zile de la instalarea sa, dupa care peluza poate fi folosita.

Indiferent ce tip de gradina alegeti pentru locuinta dumneavoastra va recomandam sa apelati la firme specializate, care sunt in masura sa va sfatuiasca ce gradina este mai potrivita pentru casa dumneavoastra, cum sa individualizati proiectul gradinii dumneavoastra ca sa raspunda cat mai bine cerintelor familiei.

Lasa un mesaj

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*